Trufa cu spori mari, o trufă rară şi capricioasă

Trufa cu spori mari creşte şi în ţara noastră, fiind cunoscută şi sub numele de trufa usturoiata, datorită gustului său asemănător cu cel al usturoiului. Are o valoare gastronomică mare, fiind o trufă la mare căutare. Datorită faptului că producţia este mică şi inconstantă se valorifică destul de greu. Parfumul acestei trufe este asemănător cu cel al trufei albe de Italia. Este o specie foarte pretenţioasă  la condiţiile climatice şi de sol. 

Trufa cu spori mari este de culoare maronie spre neagră, în interior este străbătută de vinişoare şerpuitoare de culoare albă. Se recunoaşte uşor după sporii mari, de culoare neagră, care au de regulă 0,5-2 mm în diametru. Uneori trufa cu spori mari poate fi chiar netedă. Mai ales cea recoltată în habitatele din Transilvania. Ca mărime trufa cu spori mari nu depăşeşte mărimea unui măr însă au existat şi excepţii de la regulă.
Sezonul de vânătoare la trufa cu spori mari este de la sfârşitul lunii septembrie, până la sfârşitul lunii decembrie. Este foarte sensibilă la îngheţ, dacă temperatura aerului este mai mică de minus 7 grade Celsius, îngheaţă.
Trufa cu spori mari vegetează bine pe solurile aluvionare şi inundabile, din apropierea apelor, dar şi pe solurile calcaroase sau argiloase.
Trufa cu spori mari poate fi întâlnită în pădurile de şleauri de deal. Trufele cu spori mari sunt bogate în proteine şi săruri minerale, acizi organici, celuloză, hidraţi de carbon, azot, fiind în acelaşi timp bogate şi în substanţe nutritive. Aceste trufe împart acelaşi habitat cu trufele albe de Istria (Tuber magnatum Pico), trufele negre de vară (Tuber aestivum Vitt) şi trufele negre de iarnă (Tuber brumale Vitt).
            Trufele cu spori mari preferă arboretele de amestec , rare, cu consistenţa 0,7-0,8, expoziţia nordică şi mai rar vesticăşi estică. Rar de tot poate fi găsită în arboretele cu expoziţie sudică, explicaţia fiind aceea că vegetează pe soluri umbroase cu multă umiditate în sol. În ceea ce priveşte altitudinea la care se poate culege aceasta se situează între 100-600m.
Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s