Trufa porcească (Choiromyces meandriformis) cea mai mare trufă care creşte în România

Choiromyces-meandriformis
 Trufa porcească nu face parte din genul tuber. Are forma unui bulb neregulat, cu suprafaţa netedă, alb-gălbuie sau galben-maronie, nervura ghebei are aspect marmorat. Culoarea iniţială se schimbă, de la alb transformându-se treptat în maronie-deschis sau galben-ruginiu.
Specialiştii în nutriţie nu recomandă consumarea trufei porceşti în stare crudă din cauza acidităţii sale. Totuşi, dacă preferaţi să-i simţiţi puternica aromă în stare naturală, limitaţivă la cantităţi mici, pentru că altfel riscaţi acute dureri de stomac şi chiar stări puternice de vomă. Trufa porcească îşi păstrează mult timp parfumul puternic chiar şi după uscare. Din trufa porcească uscată, prin măcinare se obţine un excepţional condiment. De multe ori această trufă poate fi găsită la suprafaţa solului, chiar şi fără câini, dimensiunile ei fiind de multe ori impresionante. Am găsit personal trufe   din această specie care aveau peste 700 de grame.
Habitatul trufei porceşti se situează în arboretele de salcâm, de carpen, dar şi în păduri de răşinoase de molid, în soluri cu aciditate ridicată. De multe ori când o găsim constatăm că este crăpată, motivul real fiind acela că din cauza surplusului de umiditate, peridiumul rămâne în urma dezvoltării corpului fructifer şi de aceea crapă.
Arealul de dezvoltare al trufei porceşti este predominant în Arcul Carpatic dar este întâlnit şi în majoritatea ţărilor Europene (Austria ,Belgia, Croaţia, Germania, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia, Slovacia, Spania, Ucraina, Anglia), fiind semnalat şi pe continentul nord- american, în California şi Oregon. În Italia şi Franţa este considerată o trufă necomestibilă, în timp ce în Ungaria, Austria, Rusia şi Germania are reputaţia unui condiment valoros şi foarte apreciat. Este printre puţinele trufe care se pot consuma şi fierte, pentru că în timpul acestui proces nu-şi pierde aroma intensă.
La începutul secolului al- XVI -lea în Transilvania populaţia unor sate culegea această trufă şi o valorifica în principal în Imperiul Austro- Ungar, Viena fiind cea mai atractivă destinaţie, dar şi în alte ţări vestice. În anul 1911 un cercetător ungur, Laszlo Hollos localiza prezenţa acestei trufe în 18 comitate din Regatul Ungariei, dar şi în România, printre acestea se numără şi zona de nord a Transilvaniei, în principal în zona Maramureşului.
În Germania trufa porcească este protejată prin legi speciale, ba mai mult, acum câţiva ani a fost recunoscută ca trufa anului.
Dacă doriţi mai multe detalii despre trufa porcească dar şi despre restul trufelor care cresc în ţara noastră nu ezitaţi şi achiziţionaţi cartea ,, Ghidul culegătorului de trufe’’ o carte scrisă de un culegător de trufe cu o experienţă vastă în acest domeniu. Această carte vă pune la dispoziţie informaţii foarte utile care vă pot ajuta ca într-un timp relativ scurt să deveniţi un bun culegător de trufe.
Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s