Trufa neagră franceză (Tuber melanosporum Vitt) , supranumită şi ,,diamantul negru al pământului’’

Trufa neagră franceză (Tuber melanosporum Vitt) , supranumită şi ,,diamantul negru al pământului’’

Trufa neagră franceză este cunoscută şi sub numele de trufa de Perigord şi este după trufa albă de Piemont, a doua trufă ca valoare. Un kilogram de trufe de Perigord costă între 1000 – 3000 euro, dar preţul este diferit în fiecare an, fiind determinat  de producţia realizată.

Imaginea 6 Cantităţi mai mici de trufe negre franceze se recoltează în Slovenia, Croaţia, Australia de Vest, Tasmania sau Serbia. În prezent trufele negre de iarnă se găsesc în sudul Franţei, în zona Aragon din Spania, în Umbria şi Toscana din Italia. Cea mai mare piaţă de trufe negre din lume se află în Franţa, în localitatea Richerenches din Vaucluse. Sezonul de recoltare în Franţa este din luna decembrie pînă în luna martie.Înainte de cel de-al doilea război mondial, Franţa exporta în jur de 1.000 de tone de trufe negre pe an. Însă astăzi s-a ajuns la o diminuare drastică a exporturilor, care abia dacă mai ajung la aproximativ 20 de tone pe an. Trufa neagră de Perigord  se găseşte în pădurile de foioase din zona mediteraneană, speciile de arbori-gazdă agreate de trufă neagră franceză fiind stejarul şi alunul.

Ca mărime, trufa are în medie 3-7 cm, uneori chiar mai mult, dar poate fi şi mai mică, gustul acesteia fiind de căpşuni, cacao sau fructe uscate.Trufa neagră franceză este cea mai cultivată dintre toate soiurile de trufe. În prezent se cultivă în foarte multe ţări care au condiţii similare de sol şi climă. Astfel, au început să fie cultivate în Noua Zeelandă, Australia,  Maroc,  Canada, Argentina, Chile, America de Nord. Primele recolte se obţin la 10-12 ani de la crearea culturii. Nu toate culturile trufiere efectuate au avut şi rezultatele scontate.

În prezent, recolta de trufe negre franceze a început să scadă din ce în ce mai mult, astfel că francezii au luat măsura înfiinţării culturilor trufiere încă de acum câteva zeci de ani. Astăzi 80% din producţia anuală de trufe negre franceze este din culturi trufiere.

Şi la noi în ţară au început să se facă culturi trufiere cu puieţi micorizaţi  aduşi din Italia,Franţa, puieţi certificaţi şi garantaţi de Institute de Cercetare din domeniul respectiv. Există firme care oferă puieţi inoculaţi cu miceliu din trufa de iarnă de Perigord. Însă nu ştiu dacă comercianţii au explicat cumpărătorilor de puieţi micorizaţi, că până acum din flora spontană a României nu s-a recoltat s-au nu se ştie să se fi recoltat nici măcar un kilogram de trufe de iarnă franceză, şi că nefăcându-se încă experimente la noi în ţară, există un risc major ca acea cultura trufieră să nu reuşească.

Din acest motiv, investiţiiledupă mine au valoare de experiment şi deontologic vorbind ar fi ca acele firme să fie oneste faţă de cei care alocă resurse financiare mari şi să le atragă atenţia că cheltuie bani poate degeaba. Dacă această trufă nu a apărut natural în flora spontană din ţara noastră, înseamnă că această trufă nu a găsit microclimatul pe care îl agrează. Ce şanse sunt, în aceste condiţii, pentru o cultură trufieră ? Cred că şansele ca aceste culturi să intre pe rod sunt destul de mici.

Pentru detalii consulta linkul: https://trufesiciuperci.wordpress.com/about/#_Toc414727523

Telefon autor 0745168656

 

 

 

 

 

Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s