Zbârciogul (Morchella esculenta)  o ciupercă foarte gustoasă

Descriere : Zbârciogul  sau buretele galben are un picior de 5 -20 cm de culoare albă. Piciorul  solid, cilindric este gol în interior,  uneori are pe el negi. Pălăria are formă ovoidală sau conică ca mărime uneori poate atinge chiar şi 10 -12 cm, de colorit gălbui, ocru, brun-deschis sau brun-negricios.

zbarciog

Suprafața ei este zbârcită de unde provine şi numele ei, prevăzută cu numeroase alveole sinuoase, neregulate. Pălăria are formă de căciulă  Zbârciogul are un miros şi un gust foarte plăcut de aceea este o ciupercă apreciată în toată lumea.

Habitat : Zbârciogul poate fi întâlnit atât în păduri de foioase cât şi în păduri de răşinoase, de la câmpie şi până în zona dealurilor înalte. Altitudinal apare de la altitudinea de 150 m şi poate ajunge până la 1.000 m. Preferă solurile bogate în humus, afânate şi aerate. Pădurile rare cu consistenţa arboretului cuprinsă între 0,5 – 0,8 sunt cele mai agreate de zbârciog. El deasemenea mai poate fi găsit la lizierele pădurilor dar şi prin luminişuri şi tufărişuri. Speciile de arbori agreate de zbârciog sunt carpenii, salcâmii, jugaştrii, plopii, frasinii, ulmii iar dintre răşinoase brazii , pinii şi molizii. Pot apare solitari dar şi în grupuri.

Perioada de vegetaţie: Zbârciogul rste o ciupercă ce apare relativ repede respectiv în luna martie şi ţine până în luna iunie. Apariţia ciupercii este condiţionată de existenţa umidităţii din sol. Uneori se pot găsi ciuperci de dimensiuni foarte mari, Aceste ciuperci au marele avantaj că se pot usca uşor la soare prin aceasta ele nu îşi pierd din calităţile nutritive şi nici din aroma lor. Niciodată aceste ciuperci nu trebuie consumate crude deoarece pot provoca intoxicări slabe.

Specii asemanatoare comestible sunt buretele puturos comestibil (Phallus impudicus) si zbarciogul comestibil (Morchella conica). Specie asemanatoare otravitoare este zbarciogul gras otravitor (Gyromitra fastigiata). Pentru mai multe informatii despre ciupercile din flora spontana va recomandam cartea Ghidul culegatorului de ciuperci de la editura Casa.

 

 

Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s