CRĂIŢA (Amanita caesarea) una dintre cele mai gustoase ciuperci ce cresc în România

Crăiţa mai este cunoscută sub următoarele denumiri: ouşor, burete domnesc, roiniţa sau ciuperca lui Cezar.  Habitatul ideal al acestei ciuperci se suprapune pe zonele cu climat mediteranean dar odată cu încălzirea globală a planetei habitatul acesteia sa extins şi în alte zone  ale lumii dar se găseşte şi în ţara noastră.

craitaO putem întâlni în pădurile de foioase în principal în arboretele de stejari dar şi în pădurile de amestec. Apare întotdeauna în pădurile cu expoziţie sudică unde beneficiază o mare perioadă de timp de căldura soarelui. Preferă solurile nisipoase cu apa freatică la suprafaţă. Apare de obicei în luna iunie şi poate fi găsită chiar şi în luna septembrie Ea poate fi întâlnită de la câmpie şi până la munte.

Descriere: crăiţa are un picior lung de 9 – 12 cm de culoare galben portocalie, gros de 1,5 – 2,5 cm, cilindric cu baza înfăşurată într-o volvă cărnoasă cu mulţi lobi pe margini. Culoarea pălăriei este portocalie şi ca dimensiuni se situează între 6 -18 cm uneori mai rar chiar 20 cm cu suprafaţa lucioasă şi netedă. In stadiu initial, craita este cu totul altfel fata de aspectul ei la maturitate. Are forma ovoida si culoarea alba, fiind inconjurata complet de un strat elastic si membranos. Se pot distinge piciorul si palaria care seamana cu un galbenus de ou. Forma palariei evolueaza de la forma cilindrica la forma convexa, pentru ca la maturitate sa devina plata sau usor concava.

Sunt ciuperci înalte, elegante ai o culoare foarte plăcută ochiului. Lamelele sunt foarte dese şi sunt de culoare galben portocaliu, sporii sunt de culoare albă. Aceşti spori pot sta în stare de latenţă chiar câţiva ani iar în momentul în care se întrunesc cele mai optime condiţii de viaţă aceştia vor da naştere viitoarelor crăiţe, Crăiţa este catalogată de ciupercari ca o trufă comestibilă de calitate superioară. O recomandă carnea ei moale şi fragedă şi gustul ei deosebit. De menţionat faptul că pălăria se poate curăţa destul de uşor cuticula ei fiind netedă şi lipicioasă dar se drsprinde de pălărie uşor. Este printre puţinele ciuperci care prin uscare nu îşi pierde calităţile gustative şi terapeutice ci din contră acestea se accentuează. Se pot consuma şi crude.

Proprietăţi terapeutice: Crăiţele ca de altfel majoritatea ciupercilor din flora spontană ajută la întărirea sistemului imunitar. Crăiţele conţin vitamine din complexul B dar şi vitaminele C, D, E. Deasemenea conţin minerale ca : fier, potasiu, fosfor,magneziu, zinc, seleniu. Fibrele fin ele ajută tranzitului intestinal. Rezultate bune s-au obţinut şiu în tratarea migrenelor şi a depresiilor.

Consultaţi site-ul  https://www.retete-gustoase.ro/retete-craite-ciuperci pentru a putea pregăti o gamă largă de meniuri cu crăiţe.

 

 

 

 

Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s