Ciuperca albă de gunoi (Agaricus campestris)

Ciuperca albă de gunoi mai este cunoscută sub numele de ciuperca de bălegar sau şampinion. Este o specie de ciuperci comestibilă din familia Agaricaceae, genul Agaricus. Deşi este o ciupercă foarte gustoasă din păcate ea nu este apreciată la valoarea ei deşi este cea mai bună din toate ciupercile aparţinătoare familiei Agaricaceae.

agar

Habitat: Ciuperca albă de gunoi poate fi întâlnită uşor pe păşuni şi fâneţe acolo unde pasc animalele domestice respectiv caii, vacile şi oile. Dar ea mai creşte şi prin grădini, la marginea pădurilor şi chiar în păduri acolo unde solul este bogat în humus, reavăn şi afânat. Vegetează din zona de câmpie până în zona de munte. Apare de obicei în luna aprilie – mai şi uneori o mai găsim chiar şi în luna octombrie. De cele mai multe ori acestea apar în cercuri sau  aliniatedar şi sporadice.

Pălăria: are un diametru cuprins între 4 – 16 cm, este albă, mătăsoasă şi cărnoasă, globuloasă în tinereţe, apoi devine semisferică iar când este matură ea se aplatizează şi îşi schimbă culoarea în crem.

Lamelele: sunt de culoare albă la început, apoi roz deschis,  iar la maturitate ele  sunt de culoare maroniu închis uneori chiar de culoare neagră. Ele sunt libere şi dese, cuticula nu este detaşabilă, este de culoare albicioasă uneori acoperită cu solzi de culoare brună. Sporii sunt netezi şi au o culoare maroniu – purpurie.

Carnea: albă şi tare la început, după care devine moale şi rozalie în jurul lamelelor. Carnea ciupercii are un gust dulceag şi un miros plăcut după unii de pâine proaspăt scoasă de la cuptor după alţii de anason sau chiar alune.

Piciorul: are înălţimea de 3 – 6 cm şi un diametru de 1- 3 cm grosime, îngustat la bază, cilindric de culoare albă. Piciorul este tare, neted, plin, în partea lui superioară se găseşte inelul  care este neted de culoare albă, este moale şi fragil, răsfrânt în jos

Proprietăţi: ciuperca de gunoi conţine săruri minerale, vitamine, oligoelemente, proteine şi glucide. Sunt sărace în calorii, sunt recomandate persoanelor care vor să ţină cură de slăbire. Este un aliment recomandat pentru zilele de post. Sunt bogate în fibre care un un rol deosebit în reglarea sistemului digestiv şi în acelaşi timp a constipaţiei. Un alt rol important este că ele întăresc sistemul imunitar.

 

 

 

 

 

Advertisements

About trufe si ciuperci

Natura si padurea sunt pasiunea mea . In acest sens am scris "Ghidul culegătorului de trufe" care se adresează în primul rând persoanelor ce doresc să devină culegători de trufe, culegătorilor începători dar şi celor cu experienţă în domeniu. Consider că această carte este utilă tuturor oamenilor care iubesc natura şi animalele, drumeţiile prin păduri, dar şi acelora care privesc recoltarea trufelor ca hobby sau ca afacere. Cartea este bogat ilustrată, cuprinde capitole încă netratate în nicio altă carte despre trufe şi este inspirată din activitatea de culegător de trufe profesionist cu o experienţă în domeniu de peste un deceniu a autorului.
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s